Cowocat Rural

Emprenedoria

Cowocat Rural

El coworking com una oportunitat per atraure i retenir talent a les zones rurals. La promoció de les noves tecnologies i la potenciació de l’activitat econòmica a les zones rurals són alguns objectius claus del projecte @cowocatrural.


El projecte Cowocat_Rural és un projecte de cooperació LEADER en el qual hi participen actualment 10 grups d’acció local de Catalunya. El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques lidera aquest projecte, que sorgí davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i davant la necessitat de promoure l’activitat emprenedora, vinculada a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Amb aquesta iniciativa es vol potenciar l’atracció i retenció de talent, la creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i difondre els valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen al projecte.

Els objectius generals del projecte se centren en:

  • Difondre el coworking com una nova manera de treballar a través de les TIC a l’entorn rural.
  • Fomentar els hàbits de teletreball i coworking entre els emprenedors dels territoris rurals.
  • Sensibilitzar i crear sinergies amb altres territoris rurals en la difusió del coworking.
  • Atraure talent i fixar població a l’entorn rural.

Agents implicats:

Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques; Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya; Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp; Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya; Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, Associació Leader de Ponent; Consorci Leader Pirineu Occidental; Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central; Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura; Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord; Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central; Diputació de Tarragona; Associació Coworking de Catalunya (Cowocat); Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital; INS Julio Antonio Móra d’Ebre; PIMEC Joves; Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre; Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre; Universitat Rovira i Virgili.

A través del projecte, s’ha aconseguit:

  • Identificar i recolzar als més de 130 professionals que formen part de la base de dades de coworkers i professionals rurals.
  • Organitzar cinc trobades de networking entre coworkers de l’àmbit rural, amb més de 60 assistents.
  • Organitzar el “Catalunya Coworking Day”, una jornada formativa, de difusió i d’intercanvi d’experiències amb més de 50 participants (Móra d’Ebre – 2016)
  • Participar en diferents fòrums de debat sobre coworking, innovació i emprenedoria com: Coworking Spain, Coworking Day BCN, BIZ Barcelona, Fira Innova i Fòrum d’Ocupació de la URV Terres de l’Ebre, entre d’altres.
  • Realització d’un programa formatiu a l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre, per difondre i promoure el concepte de “coworking” entre els seus estudiants.
  • Aparèixer en publicacions nacionals i internacionals com un exemple de bones pràctiques: web de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural i publicació “Experiències de microdesenvolupament rural com a repte i cas d’innovació local” de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

A més, s’ha de destacar que Cowocat_Rural participa en el projecte de cooperació europeu CoLabora amb socis de països com Alemanya, Regne Unit i França d’entre altres.

Abast geogràfic

Local, Comarcal

Estat de l’iniciativa

Finalitzada

Emprenedoria

Si

Comparteix a la xarxa

Criteris


Una Regió del Coneixement ha de poder conèixer i avaluar el seu potencial. El mapa és una eina que ens permet visibilitzar i conscienciar-nos d’aquelles iniciatives que tenen lloc a la Catalunya Sud i, sobretot, ens permet alinear-les amb altres estratègies o plans com ara la visió Catalunya Sud 2040 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Catalunya Sud 2040


La iniciativa Catalunya Sud 2040 aborda els grans reptes de futur i les oportunitats entorn les temàtiques que s’expliquen a continuació:

A continuació, llistem els criteris que compleix aquesta iniciativa.

Veure tots els criteris de Catalunya Sud 2040

Més talent = Més desenvolupament

El talent és la base del desenvolupament econòmic i social de les regions. D’aquesta manera, apreciarem aquelles iniciatives que afavoreixen entorns d’aprenentatge i formació al llarg de la vida

Art, cultura i consciència

La cultura ha de ser una eina clau per cohesionar la societat, alhora que contribueix al benestar i al sentiment de pertinença. Es reconeixen aquelles iniciatives que fomentin la formació artística i la recerca, i el talent, així com la sensibilització de nous públics. Estimarem aquells projectes que despleguin el mindfulness (la consciència plena) en els sistemes socials i el valors.

Objectius de Desenvolupament Sostenible


En l’actualitat estem immersos en diferents reptes per esdevenir més intel·ligents, inclusius i més sostenibles. En aquest context, les Nacions Unides van promoure l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció que inclou els 17 Objectius Mundials per al Desenvolupament Sostenible.

Les temàtiques que s’aborden inclouen la lluita contra la pobresa, el canvi climàtic, la igualtat de gènere, la pau… Aquesta visió de transformació va ser recolzada per 193 estats i un gran nombre d’agents socials que van participar en les diferents consultes que es van realitzar. A continuació, trobareu desgranats els objectius i les seves característiques principals.

Localització


Plaça de Sant Roc, 2

43740 Móra d'Ebre (Tarragona)

(+34) 977 401 851

info@cisriberaebre-terraalta.org

Galeria d'imatges


Agent

Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (Ribera d’Ebre i Terra Alta)

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques actua a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, situades al sud de Catalunya, dins la regió de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una zona homogènia pel seu potencial de desenvolupament, situació socioeconòmica i perquè presenten en gran part superfícies protegides com espais d’interès natural. Totes dues comarques presenten problemàtiques similars i, des de fa temps, treballen conjuntament en el desenvolupament de productes comuns en diferents àmbits, com en la promoció dels actius turístics. Més de la meitat de la superfície és forestal, principalment coberta per matollars, pinedes esclarissades de pi blanc i terrenys erms. En destaquen també els cultius agrícoles, especialment els monoconreus d’olivera i de fruita dolça, i els mosaics agroforestals de vinya. El pes dels sectors econòmics és diferent en les dues comarques. Mentre que a la Ribera d’Ebre, la indústria energètica predomina molt per sobre dels altres sectors i li confereix un tret diferencial respecte a altres comarques catalanes, a la Terra Alta són els sectors serveis i l’agrari els més destacats. De forma genèrica, es tracta de territoris rurals poc poblats, a dia d’avui en regressió, i amb un índex d’envelliment força acusat. A més, la llunyania respecte els principals eixos de comunicació propicia l’aïllament geogràfic i dificulta la mobilitat respecte els centres de consum i proveïment de serveis i coneixement.